Tajine
mei 1, 2015Tajine
De tajine is nog niet bij iedereen in Nederland bekend, vandaar een kleine uitleg. Deze stoofpot wordt steeds populairder in Nederland. Het is een super leuk product is om mee te koken en je kunt er allerlei gerechten mee maken. Zowel vleesgerechten, groentegerechten, visgerechten als fruitgerechten.
De tajine heeft een Marrokaanse oorsprong, de nomaden trokken op hun kamelen door de woestijn en konden geen hele keuken meenemen. Vandaar de gemakkelijke tajine voor éénpansgerechten. Het is van oorsprong een Marrokaans aardewerken stoofpot en bestaat uit twee delen. De onderste schaal van de tajine legt men de ingrediënten van het gerecht in, in deze schaal kunt u ook het gerecht opdienen. Het bovenste deel is een kegelvormig deksel, deze fungeert als soort stoofdeksel. Dit werkt als volgt: door het koken met de tajine gaat de condens omhoog naar de deksel, deze condens druppelt vervolgens weer naar beneden in de onderste schaal. Dit zorgt ervoor dat de gerechten sappig en mals blijven en de pure smaken van de afzonderlijke ingrediënten naar boven worden gehaald. De tajine werkt dus als het ware net als een braadpan.
Echter, koken met een tajine vergt wel enige voorbereiding. Voordat je met aardewerken tajines gaat koken dien je de pan 24 uur te laten weken in koud water. Het aardewerk zal een deel van het water opnemen waardoor hij tijdens het koken niet zal barsten. De meeste tajines zijn geschikt voor koken in de oven. Op een gaspit kan vaak wel, maar op zeer laag vuur en altijd met een vlamverdeler. Kook je op inductie lukt dit normaliter niet met een tajine, maar hiervoor zijn inductie adapters verkrijgbaar. Deze adapter leg je tussen de warmtebron en de tajine in, waardoor de tajine goed zijn werk kan doen.
Een tip: zorg dat er tijdens het koken een laagje water in de tajine zit, dit zorgt ervoor dat het gerecht in de tajine niet gaat aanbranden.
Tajine kopen? Dat kan hier!