Norovirus verantwoordelijk voor buikgriep

september 6, 2014 0 Door lelieveld

Het norovirus is verantwoordelijk voor buikgriep. Maar wat is dit precies voor virus en hoe kun je het oplopen? Het norovirus is terug te vinden in rauwe vis, zoals schelpdieren, en ontlasting van de mens. Het virus is uiterst besmettelijk en kan eenvoudig van mens tot mens worden overgedragen. In korte tijd kunnen zeer veel mensen besmet raken met het norovirus. De norovirus incubatietijd ligt rond de 15 tot 48 uur. Circa 50% van de mensen die besmet is geraakt ervaart symptomen buikgriep, zoals misselijkheid, maagkrampen en diarree. De overige 50 % ervaart helemaal niets, maar maakt deze personen niet minder besmettelijk. Sterker nog, de mensen die juist geen symptomen ervaren zorgen voor de meeste besmettingen. Dit is ook niet vreemd, aangezien ze niet door hebben dat ze kampen met een virus.

Besmetting met het norovirus gebeurt veelal via via. Dat wil zeggen dat de mensen elkaar aansteken. Uiteraard moet de virus bij iemand ergens beginnen. In veel gevallen ligt de eerste besmetting bij het eten van rauw vlees of dat het via ongewassen groente het lichaam is binnengedrongen. Het norovirus is in deze producten namelijk veel terug te vinden. Door voedsel te koken, bakken of op andere wijze te bereiden neemt de kans tot wel 80% af.

Gevolg van norovirus

Het meest herkenbare gevolg van het norovirus is buikgriep. Dit is een zeer vervelende aandoening. Veel geziene klachten zijn onder meer misselijkheid, diarree en maagkrampen. Ondanks dat de aandoening niet ernstig klinkt, en dat ook niet is overigens, is er wel een grote adder onder het gras. De klachten kunnen namelijk leiden tot uitdroging. Dit is zeer gevaarlijk en kan zelfs de dood tot gevolg hebben.

Buikgriep geen griep

Veel mensen geloven dat buikgriep hetzelfde is als gewoon griep. Dit is zeker niet het geval. Buikgriep wordt veroorzaakt door het norovirus en griep door het influenzavirus. Daarnaast zijn ook de symptomen anders bij de twee soorten griep.

Kijk voor meer medische artikels op Med-net.nl