Medische fouten voorkomen door betrekken patiënt
oktober 18, 2015Uit onderzoek onder bijna tienduizend mensen van Patiëntenfederatie NPCF blijkt dat de helft van de patiënten te maken heeft met een medische fout. Meestal gaat het om verkeerde medicijnen of een foute diagnose. Meer dan de helft van de mensen bij wie het bijna misging, geeft aan dat dit dankzij eigen alertheid werd voorkomen.
Extra paar ogen en oren
Patiënten geven aan dat als er beter met hun was overlegd, de medische fout niet was gebeurd. Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie NPCF zegt op de website van de federatie: “Van de mensen waar het fout ging, zegt één op elke vijf dat hij de fout had kunnen voorkomen. Patiënten denken graag mee over veilige zorg. Ze zijn een extra paar ogen en oren, daar moeten dokters gebruik van maken. Dat gebeurt nu te weinig.”
Medische fouten
Door met de patiënt te overleggen en te laten weten wat er precies gedaan wordt kunnen fouten voorkomen worden. Bij medische fouten zijn de gevolgen soms behoorlijk ingrijpend:
- 35% ervaart alleen tijdelijk ongemak
- 21% ervaart tijdelijk lichamelijk letsel
- 20% ervaart psychisch letsel
- 15% ervaart permanent lichamelijk letsel
Ook de nazorg in het geval van medische fouten laat te wensen over. Dit is simpel op te lossen door bijvoorbeeld alleen al de patiënt te laten weten wat er wordt gedaan om fouten te voorkomen in de toekomst.
Veilige zorg
Het overgrote deel (83%) van de patiënten wil graag meehelpen om medische fouten te voorkomen, blijkt uit het onderzoek. Hiervoor is het noodzakelijk dat de patiënt betrokken wordt bij het proces. Daarnaast is het belangrijk dat de zorgverlener de patiënt voorziet van informatie over veilige zorg. Op deze manier kan de patiënt meedenken over hoe de zorg veiliger kan.
Tips voor u
Als er volgens u iets niet klopt, kunt u dit aangeven bij uw zorgverlener. U kunt vragen naar wat precies de bedoeling is. Zorg ervoor dat u snapt wat de zorgverlener zegt en vraag door wanneer dit niet het geval is. Laat u niet zomaar wegsturen. Als u er geen goed gevoel over heeft, moet u dit kunnen melden en moeten zorgverleners u gerust kunnen stellen en uit kunnen leggen wat er aan de hand is. Heeft u geen goed gevoel of zit u iets dwars? Trek aan de bel en zorg voor duidelijkheid zodat er bij u geen medische fouten worden gemaakt.