Brandend maagzuur en wat je eraan kunt doen
april 7, 2016Bij brandend maagzuur of reflux stroomt het zuur uit de maag omhoog naar de slokdarm. Normaal gesproken wordt de maaginhoud van de slokdarm gescheiden door een sluitspier (sfincter). Bij mensen welke regelmatig last hebben van brandend maagzuur staat dit sluitspiertje vaker open dan bij anderen.
In onze maag zit onder andere zoutzuur, de maag zelf heeft geen last van dit zuur omdat deze beschermt is door een slijmvlieslaag. De slokdarm heeft echter geen beschermende laag en is daardoor gevoelig voor het zuur welke uit de maag omhoog komt.
Als je een enkele keer last van brandend maagzuur hebt dan kan dat geen kwaad. Iedereen heeft weleens last van brandend maagzuur door bijvoorbeeld een te zware maaltijd. Als iemand vaak last van brandend maagzuur heeft dan moet hier iets aan gedaan worden, het maagzuur in de slokdarm kan anders leiden tot een ontsteking van de slokdarm.
Als iemand vaak last van brandend maagzuur heeft en hier niets aan doen dan kan het weefsel van de slokdarm blijvend veranderen. Dit komt door de beschadigingen welke het maagzuur in de slokdarm veroorzaken. Dit wordt een Barrett slokdarm genoemd. Bij een Barrett slokdarm bestaat er een iets grotere kans op slokdarmkanker.
Oorzaken brandend maagzuur
Brandend maagzuur kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:
Bij ouderdom kan de sluitspier tussen de maag en de slokdarm zwakker worden waardoor deze minder goed afsluit
Een vertraagde maagontlediging. Bij een vertraagde maagontlediging duurt het langer dan normaal voordat het voedsel de maag verlaat richting de darmen. Hierdoor bestaat er een grote kans dat de inhoud van de maag omhoog naar de slokdarm kan stromen.
Bij het vorderen van de zwangerschap is er steeds minder ruimte voor de organen. Met name de maag zal in de verdrukking komen waardoor de druk op de maag steeds verder toeneemt. Brandend maagzuur bij zwangerschap begint vaak na de 5e maand waarna het steeds erger kan worden. Naar schatting heeft 50 tot 75% van de zwangere vrouwen last van brandend maagzuur.
Het maagzuur zal makkelijker naar de slokdarm stromen naarmate de druk op de buik groter is. Overgewicht zorgt voor een grotere druk op de buik.
Roken
Roken maakt de sluitspier tussen de maag en de slokdarm zwakker
Bij sommige mensen is de opening van het middenrif te groot. In de borstholte die er hierdoor is komt een klein deel van de maag te liggen. Hierdoor gaat het de sluitspier tussen de maag en de slokdarm open staan.
Bij een verstopping wordt de druk op de buik groter, de inhoud van de maag zal daardoor sneller omhoog naar de slokdarm kunnen stromen.
Waaraan herken je brandend maagzuur?
In veel gevallen van brandend maagzuur heeft men zure oprispingen. Je kan dan het zuur wat omhoog komt proeven. In die gevallen is het duidelijk dat de klachten worden veroorzaakt door brandend maagzuur. Maar er kan ook sprake zijn van brandend maagzuur zonder zure oprispingen. Het is dan minder snel duidelijk dat de klachten worden veroorzaakt door brandend maagzuur.
Vaak wordt er bij brandend maagzuur een branderig en pijnlijk gevoel waargenomen op de plaats waar het borstbeen zich bevindt. Deze pijn kan drukkend zijn en kan aangezien worden voor hartklachten. In het Engels wordt brandend maagzuur dan ook vaak aangeduid met de term ‘heartburn’; het branden van het hart. De pijn kan uitstralen naar de rug, hals en schouderbladen.
Als het maagzuur zo hoog komt dat deze de keel bereikt kan een geïrriteerde keel ontstaan en kan men last krijgen van hoestklachten.
De klachten van brandend maagzuur zijn het ergst als men ligt of als men bukt. Andere klachten zijn opboeren, slikklachten, een slecht gebit en heesheid.
Hoe kan je brandend maagzuur voorkomen?
Veel mensen kunnen brandend maagzuur voorkomen door op een aantal dingen te letten. In sommige gevallen is brandend maagzuur echter niet te voorkomen, als men een middenrifsbreukje heeft bijvoorbeeld.
Brandend maagzuur voorkomen door verdeeld over de dag te eten
Om brandend maagzuur te voorkomen kan men beter vaker en kleinere maaltijden eten. Brandend maagzuur is in veel gevallen het gevolg van een te zware maaltijd. Ook pittige en/of vette maaltijden kunnen voor brandend maagzuur zorgen.
Brandend maagzuur voorkomen door het bed te verstellen
Als we plat liggen kan het maagzuur makkelijker de slokdarm instromen. Door het bed aan het hoofdeinde wat hoger te zetten wordt dit voorkomen. Hier heb je wel een verstelbaar bed voor nodig.
Brandend maagzuur voorkomen door bepaalde voedingsmiddelen te mijden
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen brandend maagzuur triggeren. Deze zijn alcohol, chocola en pepermunt. Als je regelmatig last van brandend maagzuur hebt dan kan je deze voedingsmiddelen beter vermijden. Ook frisdranken kunnen zorgen voor brandend maagzuur door het koolzuur wat in deze dranken zit. Ook zure drankjes kunnen zorgen voor brandend maagzuur, denk hierbij aan zure vruchtensappen.
Ook roken kan brandend maagzuur triggeren.
Brandend maagzuur voorkomen door niet te drinken bij het eten
Als we tijdens het eten er iets bij drinken dan zal het volume in de maag toenemen. Door het grotere volume in de maag zal er meer maagsap aangemaakt worden. Zelfs als we slechts gewoon water bij de maaltijd drinken. Door de hogere aanmaak van maagsappen komt er meer druk op de sluitspier tussen de maag en de slokdarm te staan. Het is daarom beter om tijdens de maaltijd helemaal niets te drinken en pas weer iets te gaan drinken een half uur na de maaltijd.
Brandend maagzuur voorkomen door goed te kauwen
Onze spijsvertering begint al in de mond. Enzymen in ons speeksel welke met het voedsel in de mond vermengt worden zetten de spijsvertering ingang. Door het voedsel goed te kauwen wordt er voor gezorgd dat het eten sneller in de maag zal verteren en sneller de maag zal verlaten. Kauw daarom je eten 25 keer als je vaak last van brandend maagzuur hebt.