Wanneer bijstand aanvraag doen?
oktober 11, 2014Het moment waarop je tot het besef komt dat het financieel niet meer rond te krijgen is, is het moment om een bijstandsuitkering aan te vragen, maar hoe vraag je een uitkering aan en zijn er bepaalde regels aan verbonden?
Hoe dien ik een bijstand aanvraag te doen?
Wacht nooit te lang wanneer je in financiële problemen zit. De gemiddelde wachttijd tot bijstand aanvragen is namelijk 6 tot 8 weken. Het kan dus ruim 2 maanden duren voordat de eerste betaling vanuit de gemeente op je rekening verschijnt. Wanneer je merkt dat je dit niet gaat redden, omdat je de vaste lasten spoedig moet betalen is het eventueel mogelijk een versnelde procedure aan te vragen. Bijstandsaanvragen verlopen altijd via de gemeente waarin je woonachtig bent.
Bijstand aanvragen doe je zoals gezegd via de gemeente. Men zal je vragen een hoop formulieren in te vullen waaronder je inkomsten en uitgavenpatronen. Houd er rekening mee dat het de bedoeling is dat je alle vragen naar waarheid in gaat vullen. Zo ook de vragen of je neveninkomsten hebt zoals bijvoorbeeld het verkopen van spullen via Marktplaats en Ebay. Dit zijn hele belangrijke vragen tijdens de aanvraag, aangezien men achteraf alsnog je financiële huishouden kan controleren. Mocht dit niet kloppend zijn zou je gekort kunnen worden op je bijstandsuitkering. Hoeveel bijstand je daadwerkelijk ontvangt is afhankelijk van meerdere factoren zoals type huishouden, aantal gezinsleden enzovoorts. Om een juiste indicatie te geven omtrend het bedrag aan bijstand wat je eventueel zou kunnen ontvangen kun je de bijstandsnorm gebruiken die een goede indicatie geeft van de totale bijstandsuitkeringen per groep mensen. Zo ontvangt een jong volwassenen een stuk minder dan een volwassen persoon.
Tijdens de bijstand aanvraag kun je ook gebruik maken van aanvullende toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Mocht je hiervoor in aanmerking komen dan ontvang je uiteraard meer uitkering, aangezien de toeslagen ervoor zorgen dat je vaste lasten kleiner worden. In de meeste gevallen hebben bijstandsgerechtigden hier recht op, maar vraag het altijd voor de zekerheid na.